Vidste du at hjertelungeorm er en fælles betegnelse for 2 forskellige rundorm, som kan inficere din hund?
Den franske hjerteorm (Angiostrongylus vasorum) og rævens lungeorm (Crenosoma vulpis) er i daglig tale kendt som hjertelungeorm. Disse parasitter inficerer hund og ræv, som enten æder inficerede snegle eller indtager afføring, græs eller andet spiseligt, som inficerede snegle har været i kontakt med. Din hund bliver altså ikke direkte smittet via afføringen fra en anden inficeret hund, men først efter parasitterne er blevet optaget af en snegl, som hunden så enten indtager direkte eller passivt.
Den voksne franske hjerteorm befinder sig i lungekredsløbets arterier og arterioler, samt i højre hjertekammer, hos hunden. Den oprindelige forekomst var i de sydvestlige Frankrig (deraf navnet, den franske hjerteorm). Rævens lungeorm befinder sig i luftrøret, i bronchierne og bronchiolerne hos hunden og i Danmark er den meget almindelig hos vildtlevende ræve (deraf navnet, rævens lungeorm). I lungerne producerer de voksne larver æg, som klækker, hostes op af hunden og synkes igen, hvorved de små larver nu ender i mavesæk og slutteligt i afføringen, hvor de kan optages af sneglene.
Når din hund skal undersøges for hjertelungeorm kan dyrlægen stille en diagnose ved Baermann-påvisning, som er en fæces undersøgelse. Ved denne metode afleverer du 1-3 afføringsprøver. De ligges i et filter, i vand, i omkring et døgn, for at larverne udvikles. Næste dag kan de ses under mikroskopet af dyrlægen.
Symptomer på hjertelungeorm
Det er ikke altid at hjertelungeorm medfører symptomer hos din hund, men almindelige symptomer er hoste, åndenød og øget respirationsfrekvens. Hjertelungeorm findes nu om dage overalt i Danmark, men der ses flest tilfælde på Sjælland. Det er altid en god idé at få lavet en rutinemæssig hjertelungeormsprøve 1-2 gange årligt. Særligt hvis man ved man bor i et område, hvor man er udsat eller har været på besøg i et sådant område. Se evt. ”hjertelungeormskortet” på https://kaeledyrene.dk/?page=map og tjek hvordan status er i dit område.
Louise har sit helt eget modul, hvor hun deler endnu flere skønne artikler, i vores online træning. Læs mere her
Hos Godfamiliehund er vi så heldige, at have dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson med på holdet! Hun bidrager med vigtig viden, til gavn for både dig og din hund.
Hun er både passioneret og en kæmpe ildsjæl, og derfor er det en stor ære for os, at hun har lyst til at dele ud af hendes faglighed og viden.
Find hende på instagram: @vetmedstudentdk
Artiklen er skrevet af dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson. Da Louise er studerende, fraskriver vi os ansvaret for korrekthed i artiklen. Har din hund symptomer eller lign., bedes du altid kontakte en dyrlæge. Artiklen er blot vejledende.