Må din hund få menneskemad?

En enkelt godbid fra middagsbordet i ny og næ er ikke noget, der umiddelbart skader på sigt. Dog er det vigtigt at være opmærksom på, hvad det kan kaste af sig ift. medfølger og hvad hunden bestemt ikke må få at spise pga. fare for forgiftning.

Er man i tvivl om sammensætningen af kosten til sin hund, er det vigtigt at huske, at når du køber et foder fra din dyrlæge eller din dyrebutik, så er det sammensat så hunden får alle de næringsstoffer, som er nødvendige for den, i hvert af sine måltider. Sådan er det ikke for os mennesker. Når vi spiser vores daglige måltider, så er det vigtigt for os at spise varieret og balanceret, for at få indtaget de næringsstoffer, vi har brug for – vi får altså ikke det hele i hvert måltid, som vores firbenede venner.

Derfor er det vigtigt, at hvis vi tilføjer andre ting, til hundens daglige foder, som fx. godbidder, rester fra bordet el. lign., at vi gør det med omtanke og at vi trækker det fra dens primære foderkilde (hvad end det er hjemmelavet hundefoder, frisk hundemad, BARF, tørfoder mm.). Dette er bla. for at undgå overvægt hos hunden.

Hvad er ufarligt for min hund (i moderate og kontrollerede mængder):
*Grøntsager (som fx gulerødder, kogte kartofler mm.) Frugter (som fx banan, jordbær og vandmelon)
*Æg, ris og brød
*Vegetabilske olier og fiskeolier
*Rent kød og fisk (uden krydderier)
Ovenstående er dog stadig vigtigt at afprøve i mindre bidder til at starte med, da hunde, som os mennesker, også kan lide af allergier.

Hvad er giftigt og potentielt farligt for min hund:
*Chokolade pga. stoffet teobromin
*Løg (også hvidløg, porre og forårsløg) pga. stoffet alicin
*Avokado pga. stoffet persin
*Vindruer, rosiner og ribs, som er sat i forbindelse med udvikling af akut nyresvigt
*Kaffe, te, cola og andre væsker, som indeholder stoffet koffein (og i nogle tilfælde også teobromin)
*Xylitol, som er et stof, der benyttes som alternativt sødemiddel *Nødder

Undersøg altid, på forhånd, de fødevarer, som du overvejer at give din hund og hold øje med dens reaktion, når den får dem. Foder til hunde, kan være en svær jungle at mingelere rundt i. Husk, at du altid kan kontakte din dyrlæge eller andre eksperter indenfor hundens ernæring, hvis du har brug for råd og vejledning til din hunds kost og vægt!

 

Hos Godfamiliehund er vi så heldige, at have dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson med på holdet! Hun bidrager med vigtig viden, til gavn for både dig og din hund. 


Hun er både passioneret og en kæmpe ildsjæl, og derfor er det en stor ære for os, at hun har lyst til at dele ud af hendes faglighed og viden.

 

Find hende på instagram: @vetmedstudentdk

dyrlæge, fodring af hunden

Artiklen er skrevet af dyrlægestuderende Louise Marie Jønsson. Da Louise er studerende, fraskriver vi os ansvaret for korrekthed i artiklen. Har din hund symptomer eller lign., bedes du altid kontakte en dyrlæge. Artiklen er blot vejledende. 

Leave A Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *